western lovaglás * szabadidős lovaglás * tereplovaglás * bértartás  * lovas oktatás * lovas gyermektáborok

2144 Kerepes 0215/70 HRSZ

MHF

MHF

Szabolcs Zsolt

Telefon: + 36-30-854-76-06

e mail: szabolcs.zsolt@freemail.hu

Szabolcs Zsolt

 

1983 óta foglalkozom lovaglással és lovazással. Az azóta eltelt időben mindig a lovakkal való munka volt a legfontosabb a számomra. A versenysportot az egyetem alatt ismertem meg az egyetemi díjugrató csapat tagjaként.

 

Állattenyésztő agrármérnökként a kerteskői ménesbe kerültem. Itt a nagyhírű Bábolna Rt. több mint kétszáz angol telivérjével foglalkoztam. Az itteni munkám során a tenyésztési takarmányozási és szaporodásbiológiai gyakorlati tapasztalatokon kívül az egyszerűbb állategészségügyi problémák megoldásához is sok szakmai tapasztalatot szereztem.

 

Kerteskő után egy magán ügető ménest vezettem. Azután egy kisebb kitérő következett lovas felszerelések kereskedelmével. A hazai western lovaglás kezdete óta próbáltam elsajátítani a két stílus közti különbségeket. A kezdeti szakaszban versenyeztem, ma már inkább versenyeken bíráskodom. 2008 óta a Magyar Lovas Szövetség Általános Western Szakágának szakbizottsági tagjaként és szakági bírójaként dolgozom.

 

Kevésbé a versenysport, mintinkább a lóval való természetes bánás érdekel. Ma már több éve a saját tanyámon dolgozom. Jelenleg 16 lovunk van, amiket szépen lassan tanítgatunk. Az itteni lovak nyugodtsága és megbízhatósága a legfontosabb szempont számunkra. Az itt tartott lovakat és lovasaikat is ebbe az irányba próbáljuk formálni. Az utóbbi években sajnos több elrontott, megnyomorított ló került a kezembe. Szerencsére ezek mindegyike rendbe jött a tanyán, és sokan ma is itt élik életüket.

 

 

 

Vissza a lap tetejére!

  Hogy dolgozok?

 

 

Talán a két legfontosabb szempont a munkánkban a természetesség és a lóval való kommunikáció. Ehhez az úthoz szerencsére egyre több szakmai anyag elérhető, és sok jó lovas kolléga foglalkozik vele. Mi nem állítottunk fel új módszert, nem követünk kötelező jelleggel módszereket. Az elvek szem előtt tartásával és negyed évszázados lovas tapasztalattal próbálunk segíteni a hozzánk fordulónak.

 

 Aki két hónap alatt akar kész lovat az ne hozzánk hozza a lovát. Egyszer egy kedves ismerősöm azt mondta, hogy egy hónapra nekem adja a lovát, és utána egy hónapra egy neves hazai trénerhez. És ezek után dönt, hogy kinél lesz a lova. Mivel ismertem a ló gazdáját, kénytelen voltam azt javasolni neki, hogy vigye az említett trénerhez, mert ott egy hónap múlva a csúszómegállást fogja tanulni a lova, nálam ennyi idő alatt csak elkezd figyelni rá a lova. Azóta már visszajött a ló.

 

 Többször kaptunk elrontott, befejelt lovakat. Idővel, türelemmel és odafigyelve, lépésről lépésre haladva minden lovat meg lehet nyugtatni, és jó partneri viszonyt lehet vele kialakítani. Ezek a lovak ma is itt vannak nálunk, gyerekek és kezdők lovagolják őket. Sikerült nálunk kezdő lovasokat egy idő után úgy segíteni, hogy saját lovukon a lovazás és lovaglás bármely formáját örömmel és feszültség nélkül űzhessék.

 

 Ezeknek az elveknek a figyelembevételével tanítunk lovakat és lovasokat az alapokra. Sajnos nálunk el kell sajátítani az egyensúlyban való biztos ülést mielőtt elengedjük a lovast. A lóra is csak akkor kerül nyereg, ha ezt a stressz legkisebb jele nélkül nyugodtan elfogadja.

 

 Az eredmény egy nyugodt, a társában megbízó ló-lovas kapcsolat. Szívesen segítünk lovasainknak kisebb versenyekre felkészülni díjugratás díjlovaglás és western trail számokban. Mint minden másban, itt is a megalapozott munka végül látványos eredményt hoz. Szívesen látunk nálunk bármilyen lovas kérdéssel, problémával. Ha tudunk segítünk, ha nem, azt megmondjuk.

 

 

 

Vissza a lap tetejére!